Despre autism

Ce este autismul?

Autismul infantil este o boală complexă care debutează prin  oprirea în dezvoltarea psihică a copilului  înainte de vârsta de  3 ani și care se caracterizează  prin:

-inabilitatea de a iniția și dezvolta relații sociale, de a exprima interes și emoții;

-incapacitatea de a folosi limbajul și comunicarea (atât verbală cât și non- verbală);

-prezența unui comportament stereotip, incluzând un repertoriu comportamental restrictiv și repetitiv.

Prin definitie se recunoaste existenta unei perioade de dezvoltare neuro-psiho-motorie in limitele largi ale normalitatii, urmata de o perioada de stagnare (copilul nu mai invata nimic nou, urmat de o perioada in care incepe sa piarda din achizitii (nu mai face ce facea inainte).

Interventia precoce in autism

La ora actuală nu există nicio terapie în autism care să se adreseze direct copilului cu autism.

Toate terapiile se adreseaza părinților copiilorcu autism, părinți care aleg una sau mai multe terapii pentru copilul lor.

De aceea intervenția precoce în autism înseamnă:

– scoaterea părintelui din tulburarea de stres post-traumatica (stare de soc experimentata de parinti atunci cand primesc diagnosticul copilului lor)

– consilierea parintilor referitor la tulburarile din spectrul autist

– parintii să cunoască indicatiile fiecarui tratament medicamentos si fiecarei terapii, și care sunt limitele fiecărui tratament medicamentos si care sunt limitele fiecarei terapii.

– să-și stabilească obiectivele (ce anume vrea să realizeze cu copilul lui) și prin care terapie doreste sa atinga aceste obiective.

– sa inceapa tratamentul medicamentos si terapia comportamentala, cat mai repede posibil dupa stabilirea diagnosticului.

Părintele este “managerul de caz” și de deciziile sale depinde viitorul copilului său.